Cohen op matje voor 'illegalenjacht'

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft bezwaar tegen het prestatiecontract voor de politie wat burgemeester Job Cohen gisteren heeft ondertekend met de ministers Ernst Hirsch Ballin van Justitie en Johan Remkes van Binnenlandse Zaken. De kritiek van de raad spitst zich toe op de aanpak van illegalen die in het contract wordt omschreven.

Overeengekomen is dat de politie in 2007 landelijk 40.000 extra zaken aan justitie voorlegt en dat 12.000 illegalen worden vastgezet om hun identiteit vast te stellen. Worden die doelen gehaald, dan krijgen de politiekorpsen extra geld.

Onder meer GroenLinks, PvdA, SP en D66 vrezen dat hierdoor een jacht op illegalen kan ontstaan. Ze verbazen zich erover dat er een beloning komt op het jagen op illegalen, sommige vrezen zelfs razzia-achtige acties.

Cohen zal woensdag in de raad aan de tand worden gevoeld over het contract. Fractievoorzitter Judith Sargentini van GroenLinks wil onder meer weten wat het 'quotum' illegalen voor het Amsterdamse korps is, en hoeveel geld Amsterdam daarmee hoopt binnen te halen. ''Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat het oppakken van illegalen, die nauwelijks uitzetbaar zijn, en na tijdelijke opsluiting weer op straat gezet worden, het leven van de mensen en de samenleving verder ontwricht?''