Vwo'ers kiezen vaker voor hbo

Icoon Onderwijs Vwo-leerlingen blijken steeds vaker te kiezen voor het hbo dan voor een studie aan de universiteit. Dit jaar is er een sterke daling van nieuwe studenten aan universiteiten, terwijl die de voorgaande jaren altijd stabiel was. Scholieren zouden bang zijn voor de financiële gevolgen en het verliezen van leerrechten als zij niet snel genoeg hun diploma halen. Dit blijkt uit het jaarlijkse studiekeuzeonderzoek van TNS NIPO.

In 2005 begon 81 procent van de vwo'ers aan een universitaire studie. Dit jaar is dat nog maar 61 procent, een forse daling van 20 procentpunt. Deze scholieren kiezen massaal voor het hbo. De instroom van vwo'ers in het hbo steeg van 17 procent in 2005 naar 31 procent in 2006. De Verenigde Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) is verbaasd over de daling, omdat de instroom al jaren stabiel is. Overigens zijn er wel meer studenten die na het hbo overstappen naar de universiteit.

De VSNU stelt dat studenten steeds voorzichtiger worden door eventuele financiële gevolgen in de toekomst. "Ze willen graag een diploma halen, maar geen financieel risico lopen", zegt woordvoerder Jurjen van den Bergh van VSNU. Als studenten niet binnen een bepaalde termijn hun studie afronden moeten ze hun studiefinanciering terugbetalen. Ook is dit jaar het systeem van leerrechten goedgekeurd in het parlement, wat financiële onzekerheid voor studenten tot gevolg kan hebben.

Er kwamen ook andere feiten naar boven in het onderzoek. Zo spelen de ouders bij 61 procent van de scholieren een belangrijke rol bij de studiekeuze.