'Ouders niet bewust risico dik kind'

Icoon GezondheidDe risico's die een kind loopt bij overgewicht, zijn veel groter dan veel ouders denken. "Wanneer een kind van twee dikker is dan normaal, wordt dat niet altijd gezien als een probleem dat moet worden aangepakt." Dat zegt het Consultatiebureau Ouder & Kind bij monde van Monique Koster.

Volgens Koster denken veel ouders dat overgewicht vooral een probleem is van volwassenen. Vooral, maar zeker niet alleen, bij allochtone ouders is er veel onbegrip voor verpleegkundigen die zeggen dat kinderen af moeten vallen. "Zij vinden mollig juist mooi," aldus Koster. Daarom vermoedt ze dat de adviezen die verpleegkundigen meegeven soms niet opgevolgd worden.

Ouder & Kindzorg doet in Rotterdam wel erg zijn best om overgewicht bij kinderen te bestrijden. Rotterdam staat in medische kringen wel bekend als de vetste stad van Nederland. Daarom begint het consultatiebureau al in een vroeg stadium met het bestrijden van overgewicht. Ouders van kinderen vanaf zes maanden krijgen informatie mee over wat goede voeding is en wat slechte voeding. "Maar," zegt Koster, "het is aan de ouders om te bepalen wat ze ermee doen."


Overgewicht is ook op jonge leeftijd al een probleem.