Kritische Russische journaliste vermoord

De bekende Russische journaliste Anna Politkovskaja is vandaag in Moskou doodgeschoten. Ze is dood in de lift van haar appartementencomplex aangetroffen. Naast haar lagen een pistool en vier kogels. Dat heeft de politie van Moskou bekendgemaakt.

De 48-jarige journaliste werkte voor de kritische krant Novaja Gaseta. Ze staat bekend om haar scherpe kritiek tegen het beleid van de Russische president Vladimir Poetin en zijn oorlog in TsjetsjeniŽ. Zo schreef ze onder meer het boek 'Poetins Rusland' dat ook in het Nederlands is verschenen. Ze zette zich ook in voor mensenrechten in Rusland.

Naast haar dagelijkse bezigheden kwam ze ook meerdere malen zelf in het nieuws. Zo onderhandelde ze in 2002 met Tsjetsjenische rebellen die het theater van Moskou bestormd hadden en mensen gijzelden. Twee jaar later werd zij vegiftigd na het drinken van thee toen zij wilde gaan onderhandelen met Tsjetsjenische rebellen die kinderen gijzelden in een school in Beslan.

Politovskaja heeft haar vergiftiging altijd de Russische geheime dienst verantwoordelijk gehouden. Of de Russische geheime dienst ook verantwoordelijk is voor de moord op haar is niet bekend. De prominente Russische journalist Paul Klebnikov, de hoofdredacteur van de Russische versie van het blad Forbes, werd in de zomer van 2004 vermoord.