'Verdonk heeft de werkelijke macht'

Lousewies van der Laan Lousewies van der Laan stelt dat de werkelijke macht van het kabinet bij Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie ligt en niet bij premier Jan Peter Balkenende. De premier laat zich volgens de D66'er intimideren door de electorale kracht van Verdonk. Dat heeft Van der Laan vandaag gezegd tijdens het verkiezingscongres van haar partij.

Van der Laan probeerde duidelijkheid te verschaffen waarom D66 uit het kabinet-Balkenende-II is gestapt. De fractie wilde geen verantwoordelijkheid meer dragen voor het beleid van Verdonk. Zij zou "acht uur lang aantoonbare onzin" verkocht hebben in het debat rondom het Nederlanderschap van toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Daarna probeerde ze volgens Van der Laan "haar eigen straatje schoon te vegen". Ze stelt dat het waarschijnlijk niet genoeg was geweest als Verdonk openlijk haar falen had erkend. Ook dan zou D66 waarschijnlijk uit het kabinet gestapt zijn.

Verder haalt Van der Laan uit naar CDA, VVD en PvdA, die volgens haar geen belangstelling hebben voor de politieke inhoud en alleen maar bezig zijn met electorale spelletjes. Het spelen van electorale spelletjes is echter lastig voor D66: ze staan nog maar op 1 zetel in de laatste peiling.