Moszkowicz dreigt uit proces Holleeder te stappen

Icoon MisdaadDe advocaat van 'topcrimineel' Willem Holleeder, Bram Moszkowicz, dreigt de verdediging neer te leggen als hij niet zonder glazen wand met zijn cliŽnt mag overleggen. Dat zei hij vrijdag tegen de rechtbank. ,,De tussenwand gaat, of ik ga.''

Holleeder en zijn zeven vermoedelijke handlangers worden verdacht van het afpersen van een aantal vastgoedhandelaren, onder wie de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ook onderzoekt justitie Holleeders betrokkenheid bij liquidaties. Holleeder wordt momenteel uit veiligheidsoverwegingen vastgehouden in de strengst beveiligde gevangenis van Nederland. Dat is de zogenoemde EBI in Vught.

,,We hebben hier een dossier van zo'n grote omvang die ik nog nooit heb meegemaakt'', lichtte Moszkowicz zijn standpunt toe. ,,We moeten praten over zeer ingewikkelde financiŽle constructies. Ik kan niet overleggen zoals het hoort.'' Met een glazen wand tussen hem en Holleeder kan de raadsman volgens eigen zeggen de verdediging niet goed voorbereiden en voeren.

,,Ik vraag u alleen om met een pen, papier en het dossier een kamer beschikbaar te krijgen om samen met mijn cliŽnt de strafzaak tegen hem voor te bereiden'', zei de raadsman tegen de rechtbank. ,,Ik heb niets van meneer Holleeder te duchten. Hij heeft zich altijd correct tegen mij gedragen en dat is hem geraden ook. Ik heb gisteren vier uur bij hem gezeten zonder wand. Ik ben toen niet gegijzeld.''

Moszkowicz heeft eerder al tevergeefs bij de EBI zelf en bij de kort-gedingrechter de glazen wand aangevochten. ,,Daarom vraag ik u (de rechtbank, red.) om interventie, zodat ik toch de mogelijkheid krijg om vrijelijk te overleggen'', aldus de advocaat.