Peiling: Nek-aan-nekrace PvdA en CDA

Icoon Verkiezingen De Tweede Kamerverkiezing lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen PvdA en CDA. Beide partijen kregen er veel zetels bij in de politieke barometer van Interview/NSS. Er lijkt de komende weken een titanenstrijd om het premierschap te komen tussen Jan Peter Balkenende en Wouter Bos.

Vorige week won het CDA 4 zetels, ditkeer kreeg de partij nog eens 3 zetels erbij. Het CDA staat daarmee op 46 zetels in de peiling. De PvdA kreeg er deze week 4 zetels bij en staat aan de leiding met 47 zetels in de peiling. Vorige week stonden beide partijen nog gelijk, nu gaat de PvdA met 1 zetel verschil aan de leiding.

Andere partijen verloren zetels. Vorige week ging het al slecht met de VVD, ditkeer verliest de partij nog eens 2 zetels. De VVD is de derde partij met 25 zetels. De SP verliest 2 zetels in vergelijking met vorige week en krijgt 15 zetels. GroenLinks verliest 1 zetel en komt uit op 7. D66 wordt geminimaliseerd: de partij doet het nog slechter dan vorige week en heeft nog maar 1 zetel in de peiling.

ChristenUnie en de SGP blijven stabiel op 6 respectievelijk 2 zetels. Ook Geert Wilders houdt 1 zetel in vergelijking met vorige week. Marco Pastors neemt volgens deze peiling geen plaats in de Tweede Kamer. Ook de Partij voor de Dieren en Lijst Vijf Fortuyn krijgen geen zetels.

De coalitie van CDA en VVD, die nu al een minderheid vormt in de Kamer, heeft in de peiling maar 71 zetels. Een coalitie van CDA, VVD en ChristenUnie is wel mogelijk. Een linkse coalitie van PvdA, GroenLinks en SP blijft steken op 69 zetels. Ook niet genoeg voor een meerderheid. Een coalitie tussen PvdA en VVD kan net niet rekenen op genoeg zetels. Een brede coalitie van PvdA en CDA zou goed zijn voor 93 zetels.PvdA staat met n zetel verschil aan kop