Balkenende: Turken moeten gaan stemmen

Icoon Verkiezingen Minister-president Jan Peter Balkenende roept Turken in Nederland aan om te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij reageert hiermee op uitspraken van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), dat denkt dat veel Turken de verkiezingen zullen boycotten. "Laten we met een open blik naar het verleden kijken. Laat de Turkse gemeenschap zich niet weerhouden naar de stembus te gaan", zei Balkenende na de ministerraad.

De premier maakt zich zorgen over mogelijke bedreigingen naar Turkse politici die openlijk de genocide van de Turken op de ArmeniŽrs erkennen. "Als ik dit soort signalen hoor, doet mij dat pijn. Dat is niet de manier waarop we over zulke onderwerpen met elkaar spreken", aldus de premier. Concrete aanwijzingen van de bedreigingen zijn er niet, maar veel gemeenteraadsleden stellen zich bedreigd te voelen door de eigen gemeenschap.

De afgelopen maand laaide de discussie over de Armeense genocide hoog op. De PvdA en het CDA hadden Turkse kandidaten van de lijst geschrapt, omdat ze de Turkse genocide op ArmeniŽrs tussen 1915 en 1917 niet wilden erkennen. Dat is in strijd met de standpunten van beide partijen over de kwestie. In Turkije is het erkennen van de genocide taboe en kan het leiden tot gevangenisstraf.Balkenende wil dat Turken gaan stemmen