'Holleeder achter mislukte aanslag op Mieremet'

Willem Holleeder heeft in 2000 een prijs van 1 miljoen op het hoofd van crimineel John Mieremet gezet. Het beoogde slachtoffer zou door een vanuit het buitenland ingevlogen 'hitman' uit de weg worden geruimd.

Dat scenario werd in 2002 in daden omgezet: Mieremet werd in januari dat jaar voor het kantoor van advocaat Evert Hingst aan de Amsterdamse Keizersgracht neergeschoten. Hij overleefde de aanslag ternauwernood. In 2005 lukte een andere aanslag in Thailand wel en werd Mieremet geliquideerd. Over die aanslag is geen verklaring afgelegd.

Getuige D
Over de bemoeienis van Holleeder met de liquidatiepoging verklaarde de anonieme getuige D in de zaak tegen Holleeder en medeverdachte 'Paja' M. Officier van justitie Saskia de Vries gaf de inhoud van de getuigenverklaring vrijdag kort weer. Volgens haar gaat het om een belangrijke verklaring, die de getuige donderdag, tijdens een verhoor door de rechter-commissaris en Holleeders advocaat Bram Moszkowicz bevestigde en uitbouwde.

Ook Willem Endstra vertelde in zijn geheime gesprekken met de politie uitvoerig over Holleeders betrokkenheid bij een hele reeks liquidaties. De moord op Endstra, die vooralsnog onopgelost is gebleven, vormde de start van het onderzoek naar de criminele praktijken van Holleeder en zijn medeverdachten, onder de codenaam Kolbak.

De rechtbank uit Haarlem houdt de zitting uit veiligheidsoverwegingen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam Osdorp. Holleeder en zijn zeven vermoedelijke companen worden verdacht van het afpersen van een aantal vastgoedhandelaren, onder wie de vermoorde Endstra. Ook onderzoekt justitie Holleeders betrokkenheid bij liquidaties.