Akkoord EU en VS over passagiersgegevens

Icoon Vervoer De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben vrijdag een akkoord bereikt over het delen van informatie over vliegtuigpassagiers die naar de VS reizen. Onderhandelaars werden het pas eens na urenlang nachtelijk overleg, maakte een EU-functionaris bekend.

Details die in de overeenkomst zijn geregeld, zoals het doorgeven van adressen en creditcardinformatie, zijn nog niet bekendgemaakt. De Amerikaanse overheid wil over dergelijke privé-gegevens beschikken om terrorisme beter te bestrijden. Beide partijen bereikten daarover al in 2004 een akkoord. Het Europese hof van Justitie oordeelde dat die op verkeerde grondslag was gebaseerd. Daarom waren nieuwe onderhandelingen nodig.

Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd door de Europese ministers van Justitie. Die komen later op de dag in Luxemburg bijeen.

KLM en Martinair zijn de laatste weken gewoon doorgevlogen naar de VS. Zij hebben daarbij de privacygegevens van hun klanten doorgespeeld naar de Amerikaanse autoriteiten. Als zij dat niet gedaan hadden, dan hadden zij hun landingsrechten kunnen verliezen.