Akkoord over ontwerpresolutie Noord-Korea

Icoon Noord-Korea De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren een akkoord bereikt over een Japanse ontwerpresolutie tegen Noord-Korea. In de resolutie wordt Noord-Korea gewaarschuwd voor onbenoemde gevolgen als het land een kernproef uitvoert. Het akkoord is bereikt door diplomaten van de VN-landen, maar nog niet officieel bekrachtigd door de regeringen van de landen.

De resolutie dringt er bij Noord-Korea op aan de geplande kernproef te staken en onmiddelijk te gaan onderhandelen. Noord-Korea moet zo snel mogelijk mee doen met het zogeheten zeslandenoverleg, waarin ook Zuid-Korea, Japan, China, de Verenigde Staten en Rusland zijn betrokken.

De ontwerpresolutie bereidt nog geen sancties voor. De VS wilden wel dat er sancties zouden komen tegen Noord-Korea. Eerder op de dag kon de Veiligheidsraad van de VN het niet eens worden over een resolutie. Met name de VS en het Verenigd Koninkrijk wilden een stevige aanpak van Noord-Korea. Ook Japan wilde een harde lijn volgen. Uiteindelijk hebben China en Rusland de strijd gewonnen. China en Rusland delen de bezorgdheid, maar willen een voorzichtigere aanpak.