'Kopieerheffing doorgedrukt'

DigitalConsumenten moeten mogelijk al per 1 januari 2007 een kopieerheffing van maximaal 25 euro op mp3-spelers en videorecorders met een harde schijf betalen. De voorzitter van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) zal in november daartoe een voorstel indienen.

Dat stellen drie brancheorganisaties die lid zijn van deze stichting. Voorzitter Henk Vonhoff wil 25 euro vragen per mp3-speler met een capaciteit groter dan 10 gigabyte en bijvoorbeeld 24 euro voor een harddiskrecorder van 160 gigabyte.

Daarmee drukt Vonhoff de toeslag tegen de zin van de drie brancheorganisaties (Stobi, FIAR en ICT-Office) door, stellen zij. De organisaties vertegenwoordigen onder meer elektronicabedrijven en ict-ondernemingen. Er moet eerst duidelijkheid komen over het Europese standpunt over een kopieerheffing. Als in Nederland een toeslag wordt ingevoerd, zal de consument volgens de branche uitwijken naar het buitenland.

De drie organisaties hebben een brandbrief naar minister van Justitie Hirsch Ballin gestuurd. Hij moet voorkomen dat Vonhoff de heffing doordrukt. Zijn voorganger Donner zei eerder erop te vertrouwen dat SONT een pas op de plaats zou maken in afwachting van een Europees standpunt.

Met dank aan Darth_Punk voor de submit.