Seks ingezet in gemeentecampagnes België

Icoon Verkiezingen In België speelt seksuele aantrekkingskracht in reclamefilmpjes een belangrijke rol voor de gemeenteraadsverkiezingen. Eén filmpje begint met een bezweet hoofd en bovenlichaam van een man in beeld, die kennelijk toewerkt naar een orgasme. Hij schreeuwt de namen van allerlei vrouwen, zoals Anneke, Lien, Sophie, weer Lien, Rebecca, Rebecca en dan nog eens Lieeeeeen. Een nahijgende vrouwenstem vraagt hem daarna "Wie was dat, die Lien?". De man zegt met een tevreden glimlach: "Nummer acht van de socialisten!". Het filmpje eindigt met "Mag zij je ook gelukkig maken? Kies LIEN!".



Het gaat om Lien Braeckeveld, een 29-jarige politica uit Gent die achtste staat op de lijst van de SP.A, de socialistische partij van België. Ze maakte voor de lol enkele filmpjes op internet en trok daarmee de aandacht van de Belgische media. Op een ander filmpje speelt ze een soort stripper die moeite heeft met het uitzoeken van kleding. Maar ze is niet de enige met opvallende reclamefilmpjes.



Ook de christen-democratische lijsttrekker van Hasselt, Ivo Belet, probeerde aandacht te trekken door seksuele aantrekkingskracht in zijn spotje te betrekken. Belet gaat in zijn filmpje in een oranje regenjack op huisbezoek. Daar komt hij aan bij een vrouw die hevig fan van hem blijkt te zijn. De vrouw ritst haar jurk spontaan open wanneer de lijsttrekker plaatsneemt aan tafel. Overal in het huis is zijn afbeelding te zien: op posters aan de muur, op het servies en op een dildo.

Belet kreeg kritiek op zijn filmpje van de Limburgse Vrouwenraad. "Terwijl wij proberen vrouwen warm te maken voor de politiek, schildert Belet een politiek betrokken vrouw af als iemand die de politicus alleen maar in bed wil krijgen", reageerde de raad verontwaardigd. Belet interesseert het niet en is blij met elke aandacht die hij krijgt. Of dat nu positief of negatief is.



Maar ook de premier Guy Verhofstadt en de vice-premier Freya van den Bossche van België proberen suggestief in de spotlights te komen. Beide politici willen dat de VLD en SP.A in Gent blijven samenwerken. Om dat te realiseren gingen ze gezellig samen op de foto op een bankje in het park. In een tekstballonetje zegt Freya van den Bossche "'t is goe geweest, hè Guy?". De Belgische premier antwoord "zeg dat wel... nog ne keer, Freya?".