Nieuwe, haarscherpe foto's van Mars

De eerste hogeresolutiefoto's van de nieuwste Marssonde zijn gepubliceerd. De gedetailleerde foto's zijn deze week met enthousiasme ontvangen door onderzoekers van NASA. Er zijn rotsen van circa twee meter grootte op te onderscheiden.

De Mars Reconaissance Orbiter, kortweg MRO, arriveerde begin maart dit jaar bij Mars en werd in een half jaar tijd succesvol in een lage baan om de planeet gebracht. De MRO-satelliet draait nu op een hoogte van gemiddeld 280 kilometer rondjes om de rode planeet. Deze satelliet zal niet alleen zeer gedetailleerde foto's gaan maken, maar ook gaan zoeken naar water en ijs. Men weet immers uit vorige onderzoeksmissies dat er ooit water was op het oppervlak van de planeet. Men wil in de eerste plaats gebieden in kaart gaan brengen, waar hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst mensen zullen gaan landen. NASA wil die potentiële landingsplaatsen zo gedetailleerd mogelijk in kaart brengen, zodat een landing met zo min mogelijk risico kan plaatsvinden. Verder zal een speciaal instrument in de satelliet naar mineralen gaan zoeken.

Het is de bedoeling dat deze verkenner meer informatie gaat verzamelen dan alle andere Marsrobots hiervoor. Voor de communicatie tussen de satelliet en de aarde wordt een nieuwe zendtechniek gebruikt. Gegevens worden tien keer sneller doorgestuurd, maar met minder zendvermogen. De MRO-satelliet zal een tussenstation worden tussen nieuwe satellieten die de komende jaren naar Mars worden gestuurd en de aarde. Tot nu toe werken alle instrumenten perfect en spreekt NASA over een succes.


eerste hogeresolutie foto