Noord-Korea gaat nucleaire tests doen

Icoon Noord-Korea De communistische staat Noord-Korea heeft verklaard dat zij in de toekomst nucleaire proeven uit zullen voeren. Daarmee negeert de staat waarschuwingen van Japan en de Verenigde Staten dat deze nucleaire proeven tot politieke instabiliteit in Azië kunnen leiden. China, Zuid-Korea en Japan kondigden vandaag aan topoverleg te houden en Australië ontbood de Noord-Koreaanse ambassadeur om uitleg te geven.

Noord-Korea heeft nog niet aangegeven wanneer zij een dergelijke test zullen uitvoeren. Experts uit de Verenigde Staten denken dat Noord-Korea met deze dreiging de druk met de VS proberen op te voeren. Noord-Korea zou de VS willen aanzetten tot het stoppen van economische sancties en het beginnen van directe onderhandelingen tussen beide staten.

Amerikaanse spionagesatellieten hebben extra activiteit gemeten op de testplatformen van Noord-Korea, maar het is niet duidelijk of deze daadwerkelijk betekenen dat Noord-Korea een nucleaire test voorbereidt.

De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun was vorige maand in Washington om met de Amerikaanse president George Bush te overleggen wat te doen bij een nucleaire test van Noord-Korea. Uiteindelijk zei een Aziatische diplomaat in Washington dat het bezoek weinig nut heeft gehad. Hij stelt dat "niemand weet hoe te reageren" als een nucleaire test plaats zou vinden.