Indonesische boom geniet politiebescherming

De Indonesische politie heeft besloten een speciale boom in Jakarta te beschermen, nadat deze afgelopen zondag werd aangevallen door leden van een moslim-jongerenvereniging. De jongeren wilden de geruchten bestrijden dat de boom over magische krachten zou beschikken.

De gouverneur van Jakarta diende een klacht in bij de politie nadat jongeren de 100-jaar oude banyan-boom, die op een verkeerseiland staat, beschadigd hadden. "De lokale regering had zich al eerder ingezet om de boom te beschermen toen er een nieuwe busroute werd aangelegd. De boom is meer dan 100 jaar oud en belangrijk voor het milieu", aldus Susi Marsitawati van Jakarta's plantsoendienst. Later ontstond het sterke verhaal dat het toendertijd niet mogelijk was geweest de boom om te hakken, vanwege de magische krachten die de boom zou bezitten.

Hoewel de Indonesische bevolking overwegend moslim is, valt er een sterke mystieke stroming waar te nemen in de cultuur. Wat hun officiŰle religie ook is, velen zijn bijgelovig en worden gekenmerkt door een spirituele houding.