Twee Turkse christenen kapen vliegtuig

Icoon Buitenlands Een toestel van de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines is dinsdagmiddag gekaapt door twee Turkse mannen. De twee kapers van het toestel hebben zich dinsdagavond overgegeven aan de autoriteiten in het Zuid-Italiaanse Brindisi. Dat hebben Italiaanse media bericht op gezag van de politie. De twee willen politiek asiel aanvragen in Italië.

De Boeing 737 was met meer dan honderd passagiers en zes bemanningsleden op weg van de Albanese hoofdstad Tirana naar Istanbul. In Grieks luchtruim verstuurden de piloten gecodeerde signalen over een kaping aan boord. Athene zette direct gevechtsvliegtuigen in om de kist te onderscheppen.

Eenmaal in Italiaans luchtruim dwongen twee Italiaanse F-16's het passagierstoestel tot een landing in het Zuid-Italiaanse Brindisi. Daar zou volgens Italiaanse media nog worden onderhandeld met de kapers. Die zouden de Italiaanse autoriteiten hebben gevraagd een boodschap over te brengen aan de kerkvorst. De twee mannen zouden bereid zijn de passagiers vrij te laten.

Update 21.45 uur
De kapers wilden niet hun haatgevoelens jegens de paus kenbaar maken, maar zochten juist zijn steun. Eén van de kapers, Hasan Ekinci, blijkt een Turkse christen te zijn, die eerder een brief stuurde naar de paus. Daarin vroeg hij de geestelijke leider om hulp, omdat hij niet in een islamitisch leger wilde dienen. In Turkije geldt de dienstplicht voor alle Turken, ongeacht het ras of de religie. Volgens de Italiaanse autoriteiten vroeg de Turk politiek asiel aan, en wilde hij dat zijn brief naar de paus werd gebracht.