KPN moet wijkcentrales langer openhouden

Icoon FinancieelDe Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft besloten dat KPN zijn wijkcentrales langer moet openhouden. Met de maatregel wil de OPTA concurrenten van KPN meer tijd geven om investeringen in hun eigen apparatuur in de centrales terug te verdienen.

Opta-voorzitter Chris Fonteijn heeft de stap bekendgemaakt in Het Financieele Dagblad. "Wij komen met deze aanwijzing omdat partijen het niet eens konden worden", verklaarde hij.

KPN wilde de 1.300 wijkcentrales voor 2010 kunnen sluiten. Het bedrijf wil zijn huidige telecomnetwerk vervangen door het snellere en goedkopere glasvezel. In zo'n 400 wijkcentrales staat echter ook apparatuur van concurrenten als Versatel en Orange, die daarmee hun eigen netwerken verbinden met dat van KPN. De verbinding tussen de wijkcentrales en de woningen van klanten is van KPN.

Volgens de Opta kan KPN niet nu al eisen dat concurrenten gaan investeren in glasvezel. Zij moeten eerst hun huidige investeringen terug kunnen verdienen. KPN zal daarom een deel van de wijkcentrales tot zeker eind 2011 open moeten houden.