High-tech Canadees radarproject na één klacht stopgezet

Icoon BuitenlandsDe Canadese regering heeft besloten de stekker uit een high-tech radarproject te trekken na één klacht te hebben ontvangen over storing in iemands radiosignaal. Het project, dat al meer dan tien jaar in ontwikkeling was en 39 miljoen dollar heeft gekost, zou de marine in staat stellen om verdachte schepen tot op 370 kilometer van de kust in de gaten te houden. Met het besluit houdt Canada zich tot op de letter aan de internationaal overeengekomen regelgeving voor communicatie.

Het radarproject was één van de meest geavanceerde ter wereld. Tien jaar geleden werden twee experimentele installaties gebouwd die tot op de dag van vandaag ongeëvenaarde resultaten boeken én nog nooit tot een klacht hebben geleid. Storingen op meer algemene frequenties werden dan ook niet verwacht, vooral na de massale overgang naar digitale en andere vormen van communicatie. Over de precieze aard van de klacht werden verder geen uitspraken gedaan.

De Canadese regering hoopt met haar besluit niet alleen het goede voorbeeld te geven, maar tevens wat meer recht van spreken te krijgen in de internationale discussie over het overtreden van de geldende regels. Tot op heden heeft Canada namelijk het meest geklaagd over andere landen die de regels aan hun laars lijken te lappen, maar kon het zelden op steun rekenen.

De twee bestaande installaties zijn inmiddels aangepast om de kans op verdere storingen te minimaliseren en zullen operationeel blijven.