'Geen 'appeasementpolitiek' radicale moslims'

AlgemeenAyaan Hirsi Ali verwerpt een ''appeasementpolitiek'' ten opzichte van radicale moslims. Hirsi Ali uitte haar waarschuwing zondag in de Duitse plaats Kassel, waar zij de burgerschapsprijs 'Das Glas der Vernunft' in ontvangst nam.

Met haar opmerking over de appeasementpolitiek verwees Hirsi Ali naar het beleid van de Britse premier Neville Chamberlain die de expansiedrift van Adolf Hitler eind jaren dertig accepteerde met het doel een oorlog te voorkomen. Hirsi Ali noemde dergelijke politiek ''naïef en gevaarlijk''. ''Hoe meer we wegkijken, hoe makkelijker het wordt voor de islam-fascisten om de hoofden van de jeugd te vergiftigen.''

Prijs
Het voormalige Tweede Kamerlid werd met de Duitse prijs beloond voor haar inzet voor de integratie van migranten en tegen de discriminatie van vrouwen. De prijs bestaat uit een glazen sculptuur met een prisma. Het glas symboliseert transparantie en breekbaarheid, het prisma staat voor de verklaring door wetenschappelijke analyse.

'Das Glas der Vernunft' is na de Duitse eenwording op 3 oktober 1990 ingesteld. Met de prijs worden politici, wetenschappers en kunstenaars geprezen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor onder meer rede en tolerantie. Eerdere winnaars waren onder anderen Lea Rabin, de vrouw van de vermoorde Israëlische premier Yitzhak Rabin, en Hans-Dietrich Genscher, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland.



Hirsi Ali tijdens de prijsuitreiking.