Militante Halsema haalt uit naar Balkenende

GroenLinks-aanvoerster Femke Halsema heeft het verkiezingscongres van haar partij gisteren benut voor een felle aanval op premier Jan Peter Balkenende. In één adem pleitte ze vurig voor een stem op links en dan vooral GroenLinks als garantie voor een links kabinet tegen een rechtse meerderheid van CDA en VVD.

Halsema wond het congres in Zwolle zondag om haar vingers. Het lijsttrekkerschap kreeg ze, als enige kandidaat, in de schoot geworpen. Met haar speech, gevolgd door een vlot tv-spotje voor de verkiezingscampagne met zichzelf achter het stuur van een auto in de hoofdrol, lokte ze applaus na applaus uit. Die toespraak, vervroegd op verzoek van de NOS die rechtstreeks wilde uitzenden, moest ze tegen het einde kort onderbreken omdat haar kinderen het podium opklommen.

De oppositiepartij, die acht kamerzetels bezet en in de peilingen stabiel op acht tot zeven zetels staat, moet echter opboksen tegen CDA, VVD en PvdA, die dit weekeinde ook de achterban verzamelden voor verkiezingscongressen.

'Terug naar tijd van slavenhandel'
Halsema richtte haar pijlen op Balkenende en zijn hang naar de VOC-mentaliteit en de Gouden Eeuw. ''Hij wil eigenlijk drie eeuwen terug. Naar de tijd van de VOC, van de plunderingen, het kolonialisme, de slavenhandel. Daar hebben onze Surinamers en Indonesië ook goede herinneringen aan.''

Zij waarschuwde verder tegen een meerderheid van CDA en VVD, die volgens haar staan voor stilstand en achteruitgang. Halsema schoof GroenLinks daarbij nadrukkelijk naar voren als regeringspartij. ''Nederland heeft genoeg machtspartijen op zoek naar ideeën. GroenLinks is een ideeënpartij op zoek naar macht.''