Woodward jaagt Witte Huis in de gordijnen

Icoon BuitenlandsNog voordat het nieuwe boek van de journalist Bob Woodward zaterdag in de winkels lag, probeerde het Witte Huis de schade die State of Denial mogelijk aan de reputatie van de regering van president Bush kon aanbrengen, te minimaliseren. Woordvoerders spraken details die de legendarische Amerikaanse politieke verslaggever in het boek uit de doeken deed tegen en Bush sprak afgelopen weekeinde zelf van "mythes" die moesten worden ontkracht.

Woodward bracht in de jaren zeventig van de vorige eeuw het Watergate-schandaal aan het licht, dat president Nixon ten val bracht. Hij is in staat Washington zenuwachtig te maken, maar zijn laatste twee boeken waren slechts mild-kritisch over Bush en diens politiek. State of Denial haalt echter stevig uit naar het politiek inzicht en beleid van de huidige president.

Uit passages die de Washington Post dit weekeinde publiceerde blijkt dat Woodward zijn met interviews, citaten en stukken uit geheime documenten gelardeerd betoog centreert rond een thema: Bush en zijn entourage hebben de afgelopen jaren de situatie in Irak steevast te rooskleurig afgeschilderd en bewust informatie die wees op problemen, genegeerd.