Bos daagt Balkenende uit tot twaalf debatten

Icoon VerkiezingenPvdA-leider Wouter Bos daagt CDA-lijsttrekker en premier Jan Peter Balkenende uit om met hem in alle twaalf provincies in debat te gaan. De uitnodiging gaat maandag vergezeld van een bos rozen naar Balkenende, zei Bos zondag tijdens het PvdA-congres in Rotterdam.

Met de debatten hoopt de PvdA-leider het CDA te dwingen duidelijkheid te geven over hun plannen met de zorg, huren en sociale zekerheid. Volgens Bos zegt het CDA voor de verkiezingen het een, maar doet de partij erna wat anders. "Nu ben je lijsttrekker, nu moet je de kiezers duidelijkheid bieden", zei Bos.

Premier Jan Peter Balkenende liet weten niet op de uitnodiging in te gaan. "Ik heb geen twaalf debatten nodig om duidelijk te maken dat Bos onwaarheden verkondigt", aldus Balkenende zondag. Volgens de CDA-lijsttrekker zegt Bos voortdurend ten onrechte dat het CDA zou willen ingrijpen in het basispakket in de zorg.

Er staan al vier debatten tussen Balkenende en Bos gepland. Bovendien, zo stelde de premier zondag, is hij ingehuurd om het land te regeren. "En niet om de problemen van Wouter Bos op te lossen." Volgens Balkenende heeft Bos problemen omdat hij "vervelende" boodschappen als de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de fiscalisering van de AOW aan de kiezer moet verkopen.

Toespraak Wouter Bos
In zijn toespraak keek Bos terug op de partijcongressen van CDA en VVD waar volgens hem veel onzin over de PvdA was verteld. Volgens Bos gebeurt dat vanuit de gedachte dat kiezers dan zouden weglopen bij de PvdA. "Maar de mensen zijn niet gek. Ze kennen onze geschiedenis."

Bos herhaalde blij te zijn dat het goed gaat met de Nederlandse economie maar dat dit niet betekent dat het goed genoeg gaat met de samenleving. Hij gaf af op de nadruk die het huidige kabinet altijd legt op de eigen verantwoordelijkheid. "Want als iedereen alleen maar bezig is met de eigen verantwoordelijkheid, wie kijkt er dan nog naar hoe het met de ander gaat?"