PvdA: over 4 jaar voedselbanken overbodig

Icoon VerkiezingenOp het partijcongres van de PvdA, dat gisteren in Rotterdam van start ging, is een amendement aangenomen waarin de partij het voornemen uitspreekt de armoede zo te bestrijden dat er over vier jaar geen voedselbanken meer nodig zullen zijn. Betoogd werd door afgevaardigden dat het een "schande" is dat er in een rijk land als Nederland voedselbanken nodig zijn. Tegelijkertijd werd wel het diepe respect uitgesproken voor de medewerkers en vrijwilligers die zich bij voedselbanken zo inzetten voor het welzijn van mensen.

Een ander opmerkelijk amendement was dat de schoolboeken voor leerplichtige leerlingen gratis moeten zijn. Dit, omdat er daadwerkelijk mensen in Nederland zijn die hun schoolboeken niet kunnen betalen en daardoor niet fatsoenlijk onderwijs kunnen volgen. Er moet een soort boekenfonds komen, waaruit mensen gratis boeken kunnen huren, vindt de partij.

AOW
Op het partijcongres werd gisteren met een paar wijzigingen het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van 22 november goedgekeurd. Veel kritiek was er op het beleid van de huidige regering, vooral op dat van het CDA. Economisch gaat het misschien goed, maar veel beloftes zijn niet nagekomen, vond parijvoorzitter Michiel van Hulten in zijn openingsspeech. Voorbeelden waren volgens hem de bezuinigingen op de huursubsidie, het extra blauw op straat waar niets van terechtgekomen is, een lastenverhoging voor de middeninkomens en de ontkoppeling van de AOW: "Het CDA is gek op de AOW, maar alleen als-ie ijs- en ijskoud is." De PvdA wil de AOW weer koppelen aan de lonen, zodat hij gelijk blijft stijgen.

Andere belangrijke punten van het verkiezingsprogramma zijn onder andere dat voorbehoedsmiddelen weer terug in het basispakket van de zorgverzekeringen moeten, evenals de tandarts. Ook werd gepleit voor een humanere uitvoering van de asielwet. Agressieve reclame voor leningen, waarmee veel mensen zich diep in de schulden steken, moet verboden worden.

Jonge Socialisten
De Jonge Socialisten (JS), de jongerenafdeling van de PvdA, lieten gisteren flink van zich horen. In de afsluitende speech van de eerste congresdag, sprak JS-voorzitter Peter Scheffer zich uit tegen het jongerenbeleid van de huidige regering, die volgens hem de afgelopen vier jaar "geen fuck" voor jongeren gedaan had. Ook besteedde hij aandacht aan de International Union of Socialist Youth (IUSY), van wie ook gasten aanwezig waren. Volgens hem richt de campagne zich te weinig op buitenlandse solidariteit.