Chirac vraagt erkenning genocide Armeniërs

De Franse president Jacques Chirac heeft op bezoek in Armenië zaterdag Turkije opgeroepen te erkennen, dat er een volkerenmoord op Armeniërs heeft plaatsgehad.

Alle volkeren groeien door hun drama's en fouten te erkennen, aldus Chirac. Turkije zou moeten erkennen dat de massaslachtingen en deportaties die in april 1915 in het Ottomaanse Rijk begonnen, volkerenmoord behelsden.

Volgens veel westerse historici is de moord op de christelijke Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk een bewuste zuiveringspolitiek geweest van de Turkse overheersers. De genocide wordt officieel erkend door onder meer België, Nederland, Libanon, Canada, de Europese Unie, Frankrijk, de Raad van Europa en Rusland.

Turkije, als de belangrijkste erfgenaam van het Ottomaanse Rijk, heeft een praktisch officiële lezing van de gebeurtenissen. Die stelt dat massamoorden op Armeniërs een ongepland gevolg waren van oorlogshandelingen in de Eerste Wereldoorlog waaraan het Osmaanse Rijk aan de zijde van de Centralen (o.m. Duitsland en Oostenrijk-Hongarije) deelnam.