'Toiletgate' brengt schaakmatch in gevaar

Icoon OpmerkelijkReikhalzend werd er door de schaakwereld uitgekeken naar de wereldkampioenschapsmatch tussen Vladimir Kramnik en Veselin Topalov, de eerste echte herenigingmatch sinds Garry Kasparov zich in 1993 van de wereldschaakbond afscheidde. Het doorgaan van de match met een miljoen dollar aan prijzengeld lijkt nu in gevaar te komen, vanwege onenigheid over het gebruik van de toiletten.

Na afloop van de vierde partij, bij de stand 3-1 voor Kramnik, stuurde het team van Topalov een officieel protest de wereld in, waarin het opmerkelijke toiletbezoek van Kramnik geanalyseerd werd. Volgens de brief bezocht laatstgenoemde gemiddeld 50 keer per partij de wc, de enige plek waar geen videocontrole op de spelers is. Geïmpliceerd wordt dat Kramnik wellicht gebruik gemaakt heeft van elektronische hulpmiddelen. Kramnik verklaarde dat het hoge aantal toiletbezoeken te maken had met het drinken van water tijdens de partij.

Het organisatiecomité verklaarde de klacht van Topalov gegrond en besloot dat de twee genieën geen recht meer hadden op een eigen toilet, maar voortaan gebruik moesten maken van hetzelfde toilet. Uit protest besloot Kramnik in de vijfde partij geen zet te doen voordat hij zijn eigen toilet terug zou krijgen. Dit recht werd hem niet gegund, waardoor hij deze partij door tijdsoverschrijding verloor. Gevreesd wordt voor een vroegtijdige beëindiging van de match.

Dit soort incidenten is overigens geen uitzondering in de schaakwereld. Tijdens de wereldkampioenschapsmatch van 1972 liet wereldkampioen Bobby Fischer de vullingen uit zijn kiezen halen, uit angst dat het team van zijn Russische tegenstander met zendertjes zijn hersenactiviteit zou kunnen beïnvloeden.