Rotterdam niet tegen islamitisch ziekenhuis

BinnenlandsDe gemeente Rotterdam zal de plannen voor een islamitisch ziekenhuis in de havenstad niet bij voorbaat torpederen. Dat bleek gisteren tijdens een spoeddebat over deze kwestie dat was aangevraagd door Leefbaar Rotterdam (LR). De Leefbaren kwamen met een motie waarin zij het college van B en W opriepen ''alles in het werk te stellen om de komst van zo'n ziekenhuis te blokkeren.''

De Leefbaren kregen de VVD en SP aan hun zijde maar PvdA, CDA, ChristenUnie-SGP en D66 waren tegen, waardoor het met een nipte meerderheid (22 tegen 20 stemmen) werd verworpen.

Volgens LR ''willen moslims blijkbaar liever verzuilen in hun eigen cultuur dan integreren in de Rotterdamse samenleving. Dat is volstrekt onaanvaardbaar.'' In het ziekenhuis zouden mannen worden behandeld door mannelijke artsen en de vrouwen door vrouwelijke en op aparte afdelingen verblijven. VVD en SP lieten weten geen nieuwe verzuiling te willen.

Volgens de PvdA moet de overheid ''in principe afblijven van particuliere initiatieven en commerciŽle belangen.'' Bovendien wees de PvdA er op dat het nog lang niet zeker is dat de plannen van ondernemer Paul Sturkenboom ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Het Rotterdamse college van B en W ziet geen belemmeringen, ''zolang de ondernemer zich houdt aan geldende wet- en regelgeving.'' Wat voorop dient te staan is dat ziekenhuizen in Rotterdam goede zorg bieden aan alle stadsbewoners, aldus de verantwoordelijk wethouder.