Deense cartoonist heeft geen spijt

Icoon BuitenlandsKurt Westergaard, de tekenaar van een van de Deense cartoons uit de Jyllands-Posten die een jaar geleden wereldwijd enorme ophef veroorzaakten, heeft deze week laten weten geen spijt te hebben van zijn tekeningen. Hij zei dat hij een volgende keer hetzelfde zou doen. Hij deed zijn uitspraken in een Deens televisieprogramma. Door de Deense veiligheidsdienst was hem overigens geadviseerd om zich stil te houden en niet meer de publiciteit te zoeken.

Westergaard ging in het tv-programma in discussie met Kasem Said Ahmad, de woordvoerder van de Deense Islamitische Geloofsgemeenschap (DIT). Ahmad was een van de mensen die met de Deense cartoons in het Midden-Oosten moslimleiders probeerde op te hitsen tegen de Jyllands-Posten. Later bleek dat er ook plaatjes gebruikt waren om de moslims boos te krijgen, die niet in de krant verschenen waren. Ahmad was echter snel klaar met het gesprek. Hij had gehoopt op een verontschuldiging en liep weg toen bleek dat die niet zou komen.

Inmiddels heeft Westergaard ook zijn normale leven weer opgepakt, tegen de zin van de Deense veiligheidsdienst in. Hij gaat weer gewoon met de bus naar de redactie. Ook heeft hij een tv-ploeg in zijn huis laten filmen. "Het is tijd om elkaar in de ogen te kijken en een dialoog op gang te brengen. Daarom koos ik ervoor om in de openbaarheid te verschijnen," aldus Westergaard.