Erdogan: Paus moet echte excuses maken

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren wederom kritiek geuit op paus Benedictus XVI. Hij vindt dat de rooms-katholieke kerkvorst nu eens echt zijn excuses moet aanbieden voor zijn omstreden uitlatingen over de islam. De uitleg die de paus tot nog toe heeft gegeven noemt Erdogan ''manoeuvres'' om onder echte spijtbetuigingen te kunnen uitkomen. De door de paus aangehaalde citaten noemt hij zowel ''afschuwelijk als ongelukkig''.

Volgens Erdogan is het getoonde gebrek aan respect voor de profeet niet te tolereren: ''We houden evenveel van Jezus en Mozes als van onze eigen profeet. Niemand moet proberen zich met onze godsdienst te bemoeien. De paus maakte die fout.'' Moslims erkennen zowel Jezus als Mozes als door God gezonden profeten.

De paus bezoekt Turkije van 28 november tot 1 december. Hij ontmoet dan onder meer de Turkse president Ahmet Necdet Sezer. Volgens Erdogan zal de president het nodige te zeggen hebben in zijn gesprek met de paus, want Benedictus XVI ''sprak op een wijze die zelfs voor ons politici ongepast is.''

Steun
De Turkse premier kreeg gisteren steun van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 57 moslimlanden die zijn aangesloten bij de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC). Zij drongen er in een gezamenlijke verklaring op aan dat de paus ''de ongepaste opmerkingen over de islam'' in zijn toespraak van 12 september aan de universiteit van Regensburg aanpast danwel intrekt.

De OIC-ministers zeggen verder bezorgd te zijn dat de uitspraken van Benedictus ''een situatie van spanning kunnen veroorzaken tussen de moslimwereld en het Vaticaan, die schadelijk is voor de werkelijke belangen van beide partijen.''

De paus heeft zich tot nog toe vier keer uitgelaten over zijn omstreden uitspraken. Deze week sprak hij nog met de ambassadeurs van moslimlanden bij het Vaticaan over de kwestie.