New York overweegt vetverbod

Icoon OpmerkelijkDrie jaar nadat het rookverbod voor de horeca werd ingevoerd in New York hebben de gezondheidsdiensten van de Amerikaanse stad een nieuw plan bedacht. Ze willen namelijk een verbod invoeren op transvetzuren, een kunstmatig aangepaste plantaardige vetsoort die erg schadelijk is voor de gezondheid.

Vandaag presenteerde de gezondheidsraad van New York een voorstel waarin maatregelen staan die betekenen dat de koks van de 26.400 eetgelegenheden die de stad rijk is hun recepten grondig zullen moeten nakijken. Transvetzuren komen voornamelijk voor in margarine, frituurolie, en andere vette ingrediŰnten die regelmatig gebruikt worden bij de bereiding van eten.

Artsen zijn het er allang over eens dat transvetzuren een verhoogd risico vormen voor de gezondheid. Maar een vertegenwoordiger van de lokale horecaindustrie is ontstemd over het voorstel. Volgens hem zal er een chaos ontstaan in het restaurantwezen, omdat koks complete recepten moeten herzien en een enorme hoeveelheid aan voorverpakte ingrediŰnten niet meer aangeschaft kunnen worden.

Het voorstel zou ook voor een aantal bekende fastfoodketens problemen veroorzaken. Zo zouden Kentucky Fried Chicken en Dunkin' Donuts hun biezen wel kunnen pakken. Vele andere ketens, zoals McDonald's, zullen flinke aanpassingen moeten maken, zoals bijvoorbeeld de manier waarop ze hun friet bereiden.

McDonald's is echter al op de goede weg. In Denemarken gebruikt de keten al enige tijd een type olie zonder transvetzuren, nadat dit land de substantie in de ban deed. In de Verenigde Staten is dit echter nog niet doorgevoerd. Wel staat McDonald's open voor het plan en zal het het voorstel gaan onderzoeken.

Mocht het voorstel aangenomen worden, dan zullen restaurants voor 1 juli 2007 alle olie- en vetproducten moeten vervangen voor een alternatief en voor 1 juli 2008 zouden alle andere voedselproducten met transvetzuren vervangen moeten zijn door een alternatief product. Het verbod zou niet gaan gelden voor supermarkten en producten waar van nature transvetzuren in voorkomen, zoals bepaalde vleessoorten. Het voorstel wordt in december van dit jaar door de gezondheidsraad bekeken.