EP: Turkije hoeft genocide niet te erkennen

Icoon Europa Het Europees Parlement heeft vandaag besloten dat erkenning van de Armeense genocide geen eis is voor lidmaatschap van de Europese Unie. 320 europarlementariërs waren tegen een dergelijk voorstel, 283 stemden voor en 40 europarlementariërs onthielden hun stem. Zelfs Camiel Eurlings van de EVP stemde tegen een dergelijk voorstel. Wel is hij nog steeds kritisch over de voortgang die Turkije boekt.

"Dat was gewoon geen reële eis", zegt Eurlings. Hij vindt dat de EU niet tussen de onderhandelingen door de spelregels kan veranderen. "Het komt niet geloofwaardig over om ineens voorwaarden toe te voegen die voor geen enkel ander land gelden. Maar we hebben wel gezegd dat het onontkoombaar is voor een EU-land om zijn verleden onder ogen te zien. De tekst is nu sterk én reëel".

Eurlings wil dat Turkije nu de volkerenmoord kritischer gaat onderzoeken, onder toezicht van de Verenigde Naties. Er is vrijwel geen enkele niet-Turkse wetenschapper te vinden die de genocide in twijfel trekt. Eurlings hoopt dat Turkije onderzoek doet.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden anderhalf miljoen Armeniërs vermoord. De zaak ligt gevoelig in Turkije, omdat Kemal Ataturk de moordende nationalisten leidde. Ataturk is de grondlegger van de moderne seculiere Turkse staat. Eerder schrapten het CDA en de PvdA nog kandidaten van hun kieslijst, omdat ze de Armeense genocide blijven ontkennen.