Bos: kabinet negeert punten Fortuyn

PolitiekTijdens het eerste debat in de Tweede Kamer over de Algemene Beschouwingen heeft PvdA-leider Wouter Bos hard uitgehaald naar het huidige kabinet. Dat heeft volgens Bos de problemen die Pim Fortuyn op de agenda zette, genegeerd. Het mag dan wel goed gaan met de economie, met de samenleving is dat naar de mening van Bos absoluut niet het geval.

''De integratieproblemen zijn door het kabinet met een spectaculaire verdwijntruc onder het tapijt geveegd. In feite zijn de problemen in de oude wijken groter dan 4 jaar geleden. De achterstanden van allochtone jongeren zijn toegenomen en de kans op radicalisering is gegroeid'', aldus Bos. Het onbegrip tussen autochtonen en allochtonen is volgens Bos ook toegenomen. De politiek mag niet weer de fout maken de problemen niet te benoemen of op te lossen, zo betoogde de PvdA-leider.

Verder zei Bos dat ''het zoet'' van het kabinet ''bitter smaakt''. De laatste jaren hebben gezinnen 9 miljard euro ingeleverd, en nu krijgen ze 2 miljard terug, zegt hij.

VVD en CDA reageerden op hun beurt weer hard op Bos, die daarop ook weer stevig van zich afbeet. Bij tijd en wijle vlogen de vonken er bij wijze van spreken bijna vanaf. VVD-leider Mark Rutte en CDA-fractievoorzitter Maxine Verhagen zeiden dat de PvdA de middengroepen pakt met onder meer een 'Bos-belasting' voor AOW'ers. Volgens Bos verzwijgen CDA en VVD dat juist zij ''mensen hard pakken.'' In het debat vielen verder termen als ''gedraai, geklets, flauwekul en oneerlijkheid.''