Weer rellen in Brussel na dood Marokkaan

BuitenlandsIn Brussel zijn in de Marollenwijk gisteravond wederom rellen uitgebroken naar aanleiding van de dood van een 25-jarige Marokkaan in de gevangenis van Vorst. Zo'n honderd jongeren van tussen de 15 en 20 jaar van Noord-Afrikaanse komaf bekogelden een ziekenhuis met molotov-cocktails. Voorbijgangers kregen stenen naar hun hoofd. Ook werd een jeugdcentrum in brand gestoken.

Toen de brandweer arriveerde keerden de relschoppers zich tegen hen. De politie arresteerde gisteren ruim veertig reljongeren. Maandag werden bij rellen al een cafť en auto's in brand gestoken.

Justitie-minister Laurette Onkelinx heeft een onderzoek gelast naar de precieze omstandigheden rond de dood van de Marokkaan. Hij overleed nadat hij een kalmeringsmiddel had gekregen.

De vader van de overleden jongeman trachtte gisteren, net als maandag, vergeefs de jongeren te kalmeren. Straathoekwerkers zullen de komende dagen doorgaan met hun pogingen de gemoederen te bedaren. De burgemeester van Brussel heeft echter gewaarschuwd dat de politie in het vervolg strenger zal optreden. ''We kunnen niet toelaten dat deze wijk in rep en roer wordt gebracht door een probleem dat van buiten de wijk afkomstig is,'' zo luidt het.