Nederland op 9e plaats concurrentieranglijst

Icoon Economie Nederland staat op de negende plaats op de jaarlijkse ranglijst die het concurrerende vermogen van landen aangeeft. Nederland is twee plekken gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de ranglijst van het World Economic Forum (WEF).

Het best concurrerende land is Zwitserland. De kwaliteit van de publieke instellingen en infrastructuur is daar zeer goed en het wetenschappelijk onderzoek is hoogstaand. Zwitserland heeft de Verenigde Staten van de koppositie gestoten. De VS staan nu op plaats zes. Deze daling komt door toenemende zorgen over het Amerikaanse handels- en begrotingstekort. Verder doen de Noord-Europese landen het concurrerend zeer goed. Finland, Zweden en Denemarken staan respectievelijk op de tweede, derde en vierde plaats. Singapore maakt de top vijf compleet en Japan staat zevende. Polen is het slechtst presterende land van de Europese Unie op plaats 48. Rusland staat op plaats 62 door zorgen over de onafhankelijkheid van het Russische rechtssysteem. Angola staat op de laatste plaats.

De lijst is samengesteld door een veelheid aan factoren. Zo zijn 11.000 topmensen uit het bedrijfsleven van 125 landen gevraagd. Ook werden macro-economische gegevens uit de betreffende landen gebruikt. Daarbij ging het vooral om het economische klimaat, de kwaliteit van overheidsinstellingen en de mate van technologische vernieuwing in de landen.

De volledige lijst in PDF of Excel-formaat staat op de website van het WEF.De top 20 concurrerende landen