Nederland in top met daling verkeersdoden

OngelukNederland behoort tot de Europese top van landen waar het verkeer snel veiliger wordt. Het aantal verkeersdoden is hier met 25 procent gedaald tussen 2001 en 2005. De Nederlandse afname komt op de zevende plaats van 27 Europese landen.

''Opmerkelijk, omdat in Nederland na Malta al de minste verkeersdoden vallen omgerekend naar het aantal inwoners'', concludeerde de Europese organisatie voor Veilig Verkeer ETSC dinsdag. De organisatie vermoedt dat veel Nederlandse ongelukken zijn voorkomen dankzij lagere snelheden. Nogal wat stadsgebieden hebben het maximum verlaagd van vijftig naar dertig kilometer per uur.

Volgens de organisatie hebben ook nieuwe rotondes levens gered, evenals het dalend gebruik van brommers.De ETSC presenteerde dinsdag in Brussel de eerste Europese ranglijst van landen met een veiliger verkeer. Frankrijk gaat aan kop, met een daling van 35 procent. Tweede en derde zijn Luxemburg (min 34 procent) en België (min 27 procent). In Frankrijk en België zijn honderden nieuwe flitscamera's geplaatst.

Nederland is met acht andere landen goed op weg naar het doel om het aantal verkeersdoden te halveren tussen 2001 en 2010. Europa als geheel blijft achter bij het doel. ''Als alle landen hun beloftes waren nagekomen, waren 8000 levens in de Europese Unie gespaard gebleven'', zei directeur Jörg Beckmann van ETSC.

Door ongelukken op de Nederlandse wegen stierven 750 mensen in 2005, tegen 993 in 2001. De organisatie beschouwt iemand als verkeersdode als die overlijdt binnen dertig dagen na een verkeersongeluk.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.