Meer controle Jordaanse moskeeŽn

Icoon TerrorismeHet Jordaanse parlement heeft gisteren gestemd voor een verscherpte controle op het vrijdaggebed in de moskeeŽn in het land. Hiermee wil het land strijdvaardiger worden tegen extremistische moslims. Het besluit tot deze verscherpte controle is overigens niet de eerste maatregel hiervoor. De afgelopen week werd er bijvoorbeeld ook al een wet aangenomen die het verbiedt om in de moskee extremistische ideeŽn uit te dragen.

Dankzij de nieuwe wet in JordaniŽ moet voortaan iedere benoeming van een imam schriftelijk goedgekeurd worden door het ministerie van religieuze zaken. Datzelfde geldt voor mensen die in de moskee de Koran onderwijzen: ook hiervoor moet je toestemming hebben. De nieuwe wetten zijn strenger dan in eerste instantie de bedoeling was. Ze waren namelijk in een minder strenge versie al goedgekeurd door het parlement, maar bij de behandeling in het Hogerhuis, werden ze aangescherpt en voor goedkeuring teruggestuurd naar het parlement.

In het parlement is over de nieuwe wet flink gedebatteerd. De islamitische oppositie verweet de regering dat ze de religieuze vrijheid aan banden legt. Het motief hiervoor was volgens de oppositie het "paaien van de VS en IsraŽl".

De nieuwe antiterreurwetten zijn vervaardigd in opdracht van koning Abdoellah II. Hij gaf hier opdracht voor, direct na de aanslagen van november vorig jaar. Bij de aanslagen vielen destijds 67 doden.