Staking in openbaar vervoer Rotterdam

Icoon VervoerIn Rotterdam rijden vandaag door een staking geen bussen, trams en metro's. De vakbonden hebben de staking bij de RET georganiseerd om inkomens- en baangaranties af te dwingen. Het personeel komt volgend jaar in dienst bij het commerciële bedrijf Randstadbus. Daardoor verliezen ze hun ambtenarenstatus. De directie van het openbaar vervoerbedrijf zegt geen baangarantie te kunnen afgeven.

Het personeel wil verder dat het vervroegde pensioen op 60-jarige leeftijd gehandhaafd blijft. Ook daarover zegt de werkgever geen toezeggingen te kunnen doen, omdat de politiek de regels over de vervroegde pensionering veranderd heeft.

Abvakabo FNV wil met de staking de RET wakker schudden, zegt Karel de Buijzer van de vakbond. "We hopen na vandaag weer in gesprek te kunnen.". Veel reizigers lijken rekening te hebben gehouden met de stakingen. Op het Centraal Station van Rotterdam zijn er geen problemen.

Op de wegen rond Rotterdam is het niet extra druk door de staking. Er werden veel meer files verwacht dan normaal, maar volgens de ANWB hebben de waarschuwingen gewerkt. Alleen op de A16 bij Dordrecht staat een lange file, maar die is het gevolg van een ongeluk.