Protesten tegen extreemrechts op tv

Icoon TelevisieEen groep van ongeveer vijftig tot zestig extreemlinkse activisten protesteerde zaterdagavond bij Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam. Daar vond een uitzending plaats van het televisieprogramma Rondom Tien met aanhangers van extreemrechts. Te gast waren onder meer Jan Teijn, voorzitter van de extreemrechtse Nationale Alliantie, en de leider van de neo-nazistische Nederlandse Volksunie (NVU) Constant Kusters.

De linkse betogers stonden buiten en maakten veel kabaal om de opnames te verstoren. De uitzending ging gewoon door, maar op de achtergrond was het lawaai te horen.

Volgens de politie hebben zich nog geen incidenten voorgedaan. Agenten moesten bij binnenkomst van de extreem rechtse sympathisanten de weg bij het pand even vrij maken, zei een woordvoerder. De politie hield de betogers volgens hem nauwlettend in de gaten.

Dewinter
Vanmiddag hebben enkele met bivakmutsen getooide personen in Amsterdam een auto met Belgisch kenteken vernield. Het voertuig stond voor de deur van mediacafé Plantage waar opnames plaatsvinden van het politieke tv-programma Buitenhof met als gast Filip Dewinter, voorman van het Vlaams Belang.

De auto bleek echter niet van hem, aldus de politie. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Voor het café waren verder geen actievoerders aanwezig.