Protest in Amsterdam tegen Bush

In Amsterdam is vanmiddag voor het Amerikaanse consulaat aan het Amsterdamse Museumplein geprotesteerd tegen de gevolgen van de 'War on Terror', die de Amerikaanse president George Bush voert. Om half drie lieten de paar honderd actievoerders zich 'dood' neervallen op de tonen van een luchtalarm.

Het protest was georganiseerd door een coalitie van Palestijnen, joden, moslims, socialisten en anderen die zich tegen de oorlog keren. Volgens hen hebben steeds meer mensen genoeg van ''de leugens en het beleid'' van Bush. De demonstranten keren zich tegen het zogenaamde ''Nieuwe Midden-Oosten'' van de president. Ze vinden dat Nederland zijn steun, zoals het sturen van het leger naar Afghanistan, daaraan moet stoppen.

'Bush na Hitler grootste idioot'
Aan de demonstratie werd ook meegedaan door de Kamerleden Naima Azough (GroenLinks) en Godelieve van Heteren (PvdA). Oud-Kamerlid Mohammed Rabae sprak de menigte toe: ''Na Hitler is Bush de grootste idioot ter wereld. Deze gek heeft de grootste wapens tot zijn beschikking. Het woord is aan alle volken in de wereld om met hem af te rekenen.'' Verder deden BN'ers mee als rapper Ali B, publicist Mohammed Benzakour, acteur Peter Faber en regisseur Martin Koolhoven.

De actie eindigde met een minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog. De demonstratie verliep zonder problemen.