Moslima-Barbie populair in Turkije

Icoon Buitenlands In Turkije is een zogenaamde moslima-Barbie zeer populair geworden: een Barbie zonder minirokjes, zonder decolleté en zonder make-up. Wel heeft deze Barbie een hoofddoek en is deze geheel bedekt met stof. De nieuwe Barbie is een rage onder Turkse schoolmeisjes die deze poppen aan hun tassen dragen.

Het is in alle scholen in Turkije verboden om hoofddoeken te dragen, zelfs op theologiefaculteiten aan universiteiten. Veel studentes die toch hun hoofddoek op willen houden, zijn genoodzaakt hun studie te staken. Veel religieuze moslims zijn kwaad over deze maatregel en gebruiken de moslima-Barbie om de maatregelen van de staat te provoceren.

Alaaddin Dincer, voorzitter van een onderwijsvakbond, stelt dat ouders hun kinderen misbruiken voor het voeren van een soort heilige oorlog tegen de staat. "Dit soort dingen zijn pedagogisch gezien onverantwoord. Ze gebruiken de kinderen voor hun eigen ideologische oorlog. We maken ons zorgen over de toekomst van Turkije", aldus Dincer.

De moeder van de 6-jarige Merve stelt dat haar dochter zelf de moslima-Barbie uitgekozen heeft. Merve legt uit waarom ze kiest voor een bedekte Barbie. "Ik vind die andere Barbies stom. Deze is veel leuker. De andere Barbies zijn bloot". De directeur van Merve's school legt uit nog geen maatregelen te zullen treffen tegen de poppen, totdat het ministerie hen daartoe opdracht geeft.

Economisch gezien is er sprake van een gat in de markt. De 'oorlog' tussen seculieren en islamisten wordt uitgebuit voor het grote geld. "De ouders uit bepaalde kringen willen dat hun dochters deze Barbies als model nemen. Ze hebben hier toch alle recht op? Daarnaast is het ook goed zaken doen. Het is een gat in de markt", aldus Kubilay Altun, een winkelier die speelgoed en schoolspullen verkoopt in Istanboel."Ze gebruiken de kinderen voor hun eigen ideologische oorlog"