PvdA wil af van verplichte pensionering

Icoon BinnenlandsDe PvdA wil leeftijdsdiscriminatie hard gaan aanpakken en werkgevers belonen die ouderen in dienst nemen. "Het is absurd dat vitale ouderen die na hun 65e willen werken, verplicht met pensioen moeten."

De opinie van de PvdA staat in het pamflet Met hart voor ouderen, dat leider Wouter Bos tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Utrecht heeft gepresenteerd. Volgens hem is de samenleving onvoldoende ingericht op de toename van het aantal ouderen. Ze worden te makkelijk ontslagen en komen maar moeilijk aan een nieuwe baan. Op straten, in gebouwen en in het openbaar vervoer wordt te weinig rekening gehouden met mensen die slecht ter been zijn.

Bos verwijt de huidige coalitie van CDA en VVD dat zij ouderen de afgelopen jaren in de kou heeft laten staan door de gezondheidszorg duurder te maken, de AOW te bevriezen, de huursubsidie te verlagen en door ouderen te bestoken met een overmaat aan formulieren voor het aanvragen van zorgtoeslag en dergelijke.

De PvdA wil daar maatregelen tegenover stellen als een welvaartvaste AOW, verlaging van de zorgpremie, het terugdraaien van de no-claimregeling in de zorg en gratis openbaar vervoer voor ouderen in de daluren. Het gaat om voorstellen die ook in het verkiezingsprogramma van de PvdA zijn opgenomen.