Amerikaanse activist Farrakhan stopt ermee

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse leider van de beweging 'Nation of Islam', Louis Farrakhan, is wegens ziekte afgetreden als hoofd van de beweging. De charismatische leider leed aan kanker, welke door middel van de radiotherapie onschadelijk werd gemaakt. Farrakhan denkt dat deze methode ook schade heeft bezorgd aan gezonde lichaamscellen.

Farrakhan maakte zijn beslissing kenbaar via de krant Final Call, dat de 73-jarige man zelf had opgericht. Daarin zegt de activist wel beschikbaar te blijven voor vragen. Verder waarschuwt hij zijn achterban met een citaat van Elijah Muhammad: "Mijn ziekte is een test voor de mensen om mij heen". Hij is bang dat de beweging zonder haar leider uit elkaar kan vallen.

Nation of Islam is een Amerikaanse organisatie die opkomt voor de rechten van de zwarte moslims. Eerder genoemde Elijah Muhammad en Malcolm X zijn enkele prominente figuren uit het verleden van de partij.

Farrakhan is al jaren een van de invloedrijkste zwarte leiders in de VS. Hij is ook een begaafd violist. Omwille van zijn religieuze overtuigingen raakt hij de viool al 13 jaar niet meer aan. De opvattingen van Louis Farrakhan vielen niet overal in goede aarde. Het joodse Anti-Defamation League beschuldigde hem van antisemitisme. Zo zei hij dat Hitler ook heel goede dingen had gedaan voor Duitsland, door het land na het verlies tijdens de 1e WO weer op te bouwen tot de grootste vechtmachine van de 20e eeuw. Naast deze uitspraak tegenover een joodse verslaggever, deed hij ook stof opwaaien door zijn uitspraken over orkaan Katrina. Hij betichtte de regering ervan dat die met opzet de dijken rond New Orleans zou hebben doorgestoken om de zwarte bevoking van de stad uit te roeien.

Louis Farrakhan
Louis Farrakhan