'Turkse CDA'ers voor de rechter om Armeense kwestie'

Icoon BinnenlandsDe soap om de CDA'ers die de Armeense genocide niet zouden erkennen is nog niet voorbij. Eerder deze week berichtte Trouw dat twee CDA-kandidaten voor de verkiezingen van november van Turkse komaf de Armeense genocide niet erkenden. Gisteren deden beide politici een verklaring uitgaan waarin ze min of meer zeiden dat ze met het CDA voor een motie gestemd zouden hebben die de genocide zou erkennen, als zij op dat moment in de Tweede Kamer hadden gezeten. Dat is bij verschillende Turken in het verkeerde keelgat geschoten. De Turkse advocaat Kemal Kerincsiz gaat nu onderzoeken of hun uitspraken strijdig zijn met de Turkse wet en zo ja, dan zal hij ze in Turkije aanklagen. Hiermee hebben ze kans op lange gevangenisstraffen.

Zoals bekend is het in Turkije verboden om de reputatie van Turkije 'te bezoedelen'. Dit is vastgelegd in artikel 301 van de Turkse strafwet. Het erkennen van de genocide, tijdens welke de Turken in het begin van de vorige eeuw honderdduizenden tot miljoenen Armeniërs omgebracht hebben, valt hieronder; Turkije ontkent deze genocide namelijk. Al verschillende keren eerder zijn Turken die deze genocide erkenden aangeklaagd.

Overigens is het, in tegenstelling tot wat gisteren beweerd werd, niet officieel duidelijk of beide CDA'ers de genocide erkennen. Ze verklaarden weliswaar dat ze met CDA-fractie mee zouden stemmen als de kwestie ter sprake zou komen - en de CDA-fractie erkent de genocide wel - maar beide politici weigerden expliciet te zeggen of ze hem ook echt erkennen. Wel deden ze eerder mee aan een anti-Armeense e-maillobby. Hun ommezwaai was dan ook erg onverwacht.

De PvdA heeft overigens eenzelfde probleem: Erdinc Sacan staat bij hen op de lijst; hij schaarde zich achter de verklaring van Tonca en Elmaci. Beide fracties zeggen dat het belangrijker is dat men zich naar het fractiestandpunt voegt, dan dat ze zelf ook overtuigd zijn van dat standpunt.