Turkse CDA'ers erkennen genocide wel

PolitiekHet zijn niet alleen Turken uit het CDA die de genocide op de Armeniërs ontkennen. Politici van Turkse komaf door alle politieke partijen heen doen dat, zo meldt dagblad Trouw vandaag. De krant heeft de hand gelegd op een e-maildiscussie uit de yahoo-chatgroep siyaset-nl. Daar barstte in juni een discussie los naar aanleiding van het voorstel van de ChristenUnie om ontkenning van genocide strafbaar te stellen.

De meeste deelnemers aan die discussie waren Turkse gemeenteraadsleden en Statenleden. Ze behoren vooral tot het CDA en de PvdA, met een enkele VVD'er en één oud-GroenLinkser ertussen. Ze bespraken hoe ze konden voorkomen dat het ontkennen van de genocide strafbaar zou worden. Allen zijn, ongeacht of ze in Nederland rechts of links aanhangen, binnen het Turkse politieke spectrum aanhangers van rechts-nationalistische en religieuze filosofieën.

In de discussies mengt zich ook ene Recep Soysal. Hij vraagt zich af waarom zowel CDA, PvdA als VVD, ondanks alle Turkse stemmen, die ze krijgen, toch altijd tegen Turkse belangen stemmen. Hij vindt het onverstandig om de Armeense kwestie op de agenda te plaatsen: ''Het is volgens mij een val waarin ze ons willen laten lopen. Het is boze opzet om de Turkse politici af te leiden van hun eigenlijke agenda.''

Update: 13.15 uur
Vanmiddag werd gemeld dat de twee CDA kandidaat-Tweede Kamerleden die gisteren in het nieuws kwamen, Ayhan Tonca en Osman Elmaci, de genocide in 1915 op de Armeniërs wél erkennen.

In een vandaag uitgegeven verklaring scharen Tonca en Elmanci zich achter een motie van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie waarin sprake is van de Armeense genocide.

In december 2004 sprak de Tweede Kamer, op initiatief van de ChristenUnie, unaniem uit dat de regering bij onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie steeds de massamoorden op de Armeniërs aan de orde moet stellen. Frankrijk kwam in die periode met de eis dat de Turken de genocide moeten erkennen.