Drie jaar eis mishandelen Antilliaan

JustitieWegens de zware mishandeling van een 49-jarige Antilliaanse man in Papendrecht in mei van dit jaar, zijn gisteren tegen twee mannen straffen tot 3 jaar cel geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van poging tot doodslag.

De hoogste eis was voor de 29-jarige Duitse neonazi Michael K., 3 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 27-jarige Stefan V. uit Breda hoorde 3 jaar eisen waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Samen met K. tuigde de Bredanaar de Antilliaan volkomen af waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van een bierfles. Het slachtoffer hield aan de afranseling een verbrijzelde oogkas en gekneusde ribben over en moet ook twee voortanden missen. Hij ziet nog steeds wazig.

Drie andere extreemrechtse verdachten die gisteren ook terechtstonden, moeten volgens justitie wegens gebrek aan bewijs worden vrijgesproken. Wel werden tegen dit trio geldboetes tot negenhonderd euro en voorwaardelijke celstraffen geëist wegens wapenbezit en het voorhanden hebben van nazipropagandamateriaal zoals T-shirts met teksten als 'Destroy Zionism'.

Uit de verklaringen van de verdachten komt niet eenduidig naar voren of het om een racistische aanslag op de Antilliaan ging. ''Ze zeggen dat het niets met de huidskleur van het slachtoffer te maken had. Maar iemand riep wel: 'Afrika voor apen'. Alle zes sympathiseren met neonazistische denkbeelden en bleken in het bezit van spullen die het neonazisme promoten. Justitie tilt hier heel zwaar aan. Discriminatie en racisme worden door onze samenleving sterk afgekeurd. Deze omstandigheid leidt daarom tot een hogere straf dan voor een 'gewone' poging tot doodslag'', aldus de officier van justitie.

Verdachte V. uit Breda zei overigens tegen de rechter dat hij inmiddels afstand heeft genomen van het neonazisme. De uitspraak is over 14 dagen.