'Schoolregels tegen homodiscriminatie wenselijk'

OnderwijsOp scholen moeten duidelijke regels komen om homodiscriminatie te voorkomen. 60% van de scholieren vindt dat, bleek donderdag uit een onderzoek over seksualiteit en tolerantie van de Nationale Jeugdraad.

Ook islamitische jongeren staan niet afwijzend tegenover dit voorstel; 43% is voor duidelijke regels, terwijl 11% er tegen is. Welke regels de discriminatie zouden moeten tegengaan, is niet aan de leerlingen gevraagd. Daarover moeten schoolbesturen en leerlingen zich nu buigen, zo zei een woordvoerder van de Nationale Jeugdraad.

Uit het onderzoek bleek verder dat de overgrote meerderheid (86%) vindt dat homoseksuele leerlingen en docenten zich veilig moeten voelen op school. Ook een meerderheid van de islamitische jongeren (61%) vindt het belangrijk dat de school een veilige omgeving biedt voor homoseksuele leerlingen en docenten. Slechts 7% van deze jongeren zegt het niet belangrijk te vinden.

Duidelijk uitspreken
Voor jongeren blijkt het belangrijk dat een docent zich duidelijk uitspreekt. Ruim de helft van alle jongeren vindt het belangrijk dat een docent zegt dat er over homoseksualiteit gesproken mag worden. Volgens ruim driekwart moet een docent kunnen zeggen dat hij of zij anders geaard is. Onder de islamitische jongeren is een ruime meerderheid (60%) van mening dat een docent moet kunnen uitkomen voor zijn of haar geaardheid, 15% vindt dat niet.

De ondervraagde leerlingen zitten op tien verschillende scholen door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagde leerlingen is 16 jaar. De onderzochte groep bestond voor 55% uit meisjes, en voor 45% uit jongens.