Tbs'ers vaker opnieuw dader

MisdaadHet aantal tbs'ers dat na behandeling opnieuw een misdrijf pleegt, is de afgelopen jaren flink toegenomen. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was er juist sprake van een daling van het aantal tbs'ers dat in herhaling verviel.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Van de ex-terbeschikkinggestelden van wie de maatregel tussen 1999 en 2003 eindigde, kwam 19 procent binnen twee jaar opnieuw in aanraking met justitie na het plegen van een ernstig misdrijf.

Sterkere uitstroom
Vermoedelijk werden de laatste jaren naar verhouding meer 'zwaardere' gevallen met relatief ongunstige vooruitzichten ontslagen, staat in het rapport. Het WODC zegt niet te kunnen oordelen of de behandeling achter de tralies van invloed is geweest op het al dan niet in herhaling vallen. De absolute stijging van de recidive komt waarschijnlijk onder meer doordat het aantal uitgestroomde tbs'ers sterk is gestegen.

Sinds 1997 groeit ook in het algemeen het aantal veroordeelden dat in herhaling vervalt. Van alle veroordeelden die in 1997 vrijkwamen, kwam ruim een kwart (27,4 procent) binnen twee jaar opnieuw in aanraking met justitie. Voor de daders uit 2003 ligt dit op 30,6 procent. De stijging van de recidive is het grootst onder jeugdige daders.

De recidive nam in de periode tussen 1997 en 2003 geleidelijk toe. De grootste toename was er in 1999, 2000 en 2002. In 2001 en 2003 is het aantal daders dat opnieuw met justitie in aanraking kwam maar iets hoger dan in het jaar daarvoor.