'Muffe lucht kost jaarlijks vijf miljard'

Icoon BinnenlandsIn veel kantoren in Nederland is de luchtverversing slecht geregeld. Dit verlaagt de productiviteit van de werknemers vaak flink. SenterNovem, een agentschap dat voor de overheid innovatie en duurzaamheid stimuleert, heeft becijferd dat met een beter kantoorklimaat ongeveer vijf miljard per jaar bespaard kan worden.

Uit het onderzoek van SenterNovem blijkt dat een goed kantoorklimaat de arbeidsproductiviteit met zo'n tien tot vijftien procent kan verhogen. Tegelijkertijd zou het ziekteverzuim met een kwart omlaag gaan. Ook zaken als een goede temperatuur en voldoende daglicht doen de productie flink stijgen.

Volgens SenterNovem beseffen werkgevers vaak helemaal niet hoeveel invloed simpele maatregelen kunnen hebben. Door alleen al twee keer per jaar de vuile filters in de luchtverversingsinstallatie te vervangen, daalt het ziekteverzuim al 0,6 procentpunt. De arbeidsproductiviteit stijgt hierdoor met drie procent. Het goed laten afstellen van de verwarming, ventilatie en koeling levert zo'n tien tot dertig procent winst op voor gezondheid en energieverbruik. Op die manier kunnen werkgevers de kosten, die een betere luchtverversing met zich meebrengt, veel sneller terugverdienen dan ze denken, terwijl de werknemers er nog een stuk vrolijker van worden ook.