Wederom demonstraties in Boedapest

Icoon BuitenlandsIn Boedapest zijn vannacht wederom flinke rellen uitgebroken. De Hongaarse hoofdstad wordt overspoeld door een steeds groter wordende groep demonstranten. Zij eisen het aftreden van premier Ferenc Gyurcsany. Dat melden journalisten van het Franse persbureau AFP.

De demonstranten roepen leuzen waarin zij het aftreden van de premier eisen. Die zou tijdens de verkiezingsstrijd hebben gelogen over de economische situatie van het land. Onlangs lekte een vertrouwelijke video uit waarin Gyurcsany toegaf de situatie veel rooskleuriger te hebben geschetst dan dat die in werkelijkheid was, om zo de verkiezingen te kunnen winnen.

De oproerpolitie heeft de omgeving van het parlementsgebouw volledig afgegrendeld. Het is inmiddels al de derde nacht achtereen dat het in Boedapest tot flinke rellen komt. Eerder al demonstreerden tienduizenden ontevreden Hongaren tegen de premier. Bij die rellen raakten zeker 150 mensen gewond. Eerder op de dag zei Gyurcsany dat hij geen geduld heeft met de relschoppers. Ook denkt hij nog altijd niet over aftreden.


V.l.n.r.: een uitgebrande auto, een in brand gestoken politiewagen en een arrestatie door de oproerpolitie