[update] Debat Schipholbrand ergert De Geus

Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken ergert zich eraan dat bewindslieden onder vuur zijn komen te liggen in het debat over de Schipholbrand. Voor Radio 1 noemde hij de brand woensdagochtend "een rotstreek".

"Een celbewoner heeft de brand moedwillig gesticht, maar wij in Nederland spelen het klaar de halve wereld daaromheen van schuld te betichten", aldus de CDA-bewindsman.

Donderdag verschijnt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven. Dat bevat naar verwachting harde kritiek op de rol van de departementen van Justitie en VROM bij de brand. Er zouden minder doden zijn gevallen als de overheidsdiensten zich aan de regels hadden gehouden.

Door het rapport komt de positie van de ministers Piet Hein Donner (Justitie, CDA) en Sybilla Dekker (VROM, VVD) in het geding. In politiek Den Haag wordt rekening gehouden met hun aftreden.

Update 16.26 uur
De Geus neemt zijn woorden over de Schipholbrand terug. Hij zegt zijn uitspraken te betreuren. De Geus vindt het onverstandig van zichzelf dat hij deze uitspraken heeft gedaan, omdat hij de feiten onvoldoende kent om conclusies te trekken. "Het is een afschuwelijke ramp. De rechter oordeelt over de schuldvraag en op het politieke debat kan en mag ik niet vooruitlopen. Ik had moeten zwijgen", aldus de minister vanmiddag.

Aart Jan de Geus